Petőfit keresték

 

 

Elsietett szenzáció?

 

Tudományosan megalapozatlannak és elsietettnek minősítette a Megamorv-expedíció barguzini ásatását egy Ulan Ude-i műemlékvédő, hozzátéve, hogy az ásatások komoly károkat okoztak.

A Szovjetszkaja Kultúra című lap szombati számában O. Kozsevnyikova alírással megjelent cikk részletesen taglalva a Petőfi-történet eseményeit, a következőkre hívta fel a figyelmet: az ásatások helyét megjelölő idős barguzini állításait cáfoló érveket az expedíció nem vette figyelembe. Svigel Ferenc hadifogoly nem Barguzinban, hanem Iliszunszkban fényképezte le annak idején a Petrovics-sírt, Petőfi Sándor feltételezett szibériai nyughelyét.

 

Márpedig ő kiválóan ismerte a vidéket, így nem valószínű, hogy összekeverte Barguzint  Iliszunszkkal – írja a szovjet lap. Morvai Ferenc végül is engedélyt kapott az ásatásokhoz, amelyeket szigorúan körülhatárolt területen kellett lebonyolítani. Ennek ellenére az eredmény érdekében mindenütt ástak, s összesen 27 sírt bolygattak meg - állítja az írás.

 

Mi is azt akarjuk, hogy Petőfi földi maradványait megtalálják, foglalja össze a lap az Elsietett szenzáció című írásban. De ahhoz, hogy Petőfi 140 éves titkára fény derüljön, rendelkezni kell minden információval, s gondosan tanulmányozni kell azokat. (MTI)

 

Forrás: Népszabadság, 1989.08.28.

 

 

Vissza a nyitólapra