Morvai haragos, de nincsenek kétségei

 

 

Különös „sajtótájékoztatóra” került sor tegnap reggel háromnegyed hét és fél nyolc között a Ferihegy-2 indulási csarnokban: Morvai Ferenc, a nagyrédei vállalkozó, akit az ország „a kazánkirályként” ismert meg, néhány újságírónak arról beszélt, hogyan találták meg Alexandr Petrovics és egy orosz dekabrista vezér sírját a szibériai Barguzinban. Az egyik csontmaradványról a dr. Kiszely István vezette antropológus bizottság „kétséget kizáróan” megállapította, hogy az valójában Petőfi Sándoré –mondta.

 

Morvai e csontmaradványokat július 29-én hozná haza és „Petőfi koporsóját” gyalogmentben vinnék Kiskőrösre, miután a nemzet búcsút venne tőle Budapesten. Ám a Művelődési Minisztérium nem adta hozzájárulását az említett maradványok hazahozatalához, és a televízió sem volt hajlandó bemutatni az ásatásról készült dokumentumfilmeket. Morvai Ferenc ezt fölöttébb nehezményezte, és az újságírók segítségét kérte, hogy a Petőfi- ügy kimozdulhasson a holtpontról.

 

Sokan kételkedve fogadják, hogy valóban Petőfi csontjait találták volna meg Szibériában, Morvai a Kiszely-táviraton kívül erre semmilyen bizonyítékot nem tudott felmutatni; de a leletek – szerinte – egyértelműen arra utalnak, hogy a költő hamvait tartalmazta a sír. Mivel a sajtótájékoztató résztvevői szintén kételkedve fogadták Morvai közléseit, ő megsértődött és hangosan búcsúzva fölszállt a Moszkvába induló gépre. Ígérete szerint a nemzetközi antropológusbizottság hazatérve minden bizonyítékot a nemzet elé tár.

 

P.J.

 

 

Levelek Szibériából... - Erdei Katalin felvétele

 

 

Forrás: Népszabadság, 1989.07.22.

 

 

Vissza a nyitólapra