Mégis petőfi?

 

  

A Petőfi-expedícióban részt vevő amerikai antropológus professzor és magyar tudósok szakvéleménye azt bizonyítja, hogy a Bajkál-tó közelében, Barguzin településen Petőfi Sándor sírját találták meg. Ezek az okmányok keddre virradó éjszaka érkezne Moszkvába Ulan-Udéból, hogy az illetékes szovjet hatóságok dönthessenek a szükséges engedélyekről – erről tájékoztatta az MTI tudósítóját hazánk moszkvai nagykövetségén Tóth Lóránt kulturális attasé.

 

A költő föltételezett földi maradványai pénteken érkeznek a szovjet fővárosba, ugyancsak repülővel Ulan-Udéból, s azokat a hét végén szállítanák Budapestre a Malév különgépével. Természetesen csak abban az esetben, ha e rövid idő alatt sikerül beszerezni a szükséges okmányokat, vagyis nagymértékben valószínűsíteni a szovjet hatóságok előtt, hogy kizárható a tévedés, és hogy nem valaki más nyughelyét bolygatták meg a Morvai Ferenc feltaláló által finanszírozott expedíció tagjai.

 

Moszkvai értesülések szerint az amerikai professzor szakvéleményében úgy fogalmazott: semmi ok nincs annak feltételezésére, hogy nem Petőfi Sándor földi maradványairól van szó. A magyar szakemberek ennél egyértelműbben foglaltak állást.

 

*     *     *

 

Munkatársunk Tóth Lóránttól telefonon annyit tudott meg, hogy még semmi sem biztos: a nagykövetségen kedd reggel fognak hozzá az iratok tanulmányozásához, majd - amennyiben úgy látják - a hamvak hazaszállításának otthoni engedélyeztetéséhez is. (MTI)

 

 

Forrás: Népszabadság, 1989.07.25.

 

 

Vissza a nyitólapra