Ma tájékoztató a Petőfi-expedícióról

 

Készítettek két emlékművet

 

Morvai Ferenc bizonyítékokat ígér

 

A barguzini temetőből kiemelt csontok körül még dúl a vita. Morvai Ferenc, a Megamorv Petőfi-expedíció szellemi és anyagi atyja ma délután sajtótájékoztatón kívánja bemutatni bizonyítékait, amelyek - állítása szerint -  kétséget kizáróan igazolják, hogy Petőfi Sándor sírját találták meg.

- Hétfő délelőtt a Petőfi Bizottság kibővített ülést tart. Ezen a kormány képviselői is jelen lesznek - mondta kérdésünkre Morvai Ferenc.

 - Úgy gondolom a kormány illetékes eldönteni, hogyan hozzuk haza Petőfi csontjait, hol ravatalozzuk fel, és hogyan vigyük gyalog Kiskőrösre, ahol végső nyughelyre találhat.

Délután pedig sajtótájékoztatón, a részt vevő újságíróknak egy kiadványt nyújtunk át, amelyben leírtuk az expedíció munkáját, közöljük bizonyítékainkat és a munkánkat gátló, különböző szervezetektől származó határozatokat is. Jelen lesznek a nemzetközi antropológusbizottság képviselői is, akik megerősítik a bizonyítékok valódiságát. Negyven fényképből álló anyagot mutatunk be, amelyet a sír feltárásáról készítettünk, s dokumentumfilmet is vetítünk.

- Tárgyalásai alapján a Szovjetunió hajlandó-e átadni a csontokat?

- A Szovjetunióban már az átadó bizottság is megalakult, csak a magyar kormány kérésére várnak

- Amennyiben kétséget kizáróan bizonyítani tudják, hogy a csontok Petőfi földi maradványai, a költő mártírnimbusza összedőlhet.

- Nem baj, ha összedől, az igazságnak kell hódolni. A kutatások elől elzárkózott a Magyar Tudományos Akadémia, és elzárkózott a Petőfi Múzeum is. Sok ember kovácsolt Petőfi mítoszából saját magának státusokat. Egyébként a szovjet archívumokból megvásároltam háromezer dokumentum másolatát, amelyek az 1848-as szabadságharc hátterét világítják meg.

- Mi történik, ha a kormánnyal való tanácskozás után sem változik a magyar hivatalos álláspont?

- Az emberi jogi bizottsághoz és a Magyarok Világszövetségéhez fordulunk. És akkor is elintézem, hogy egy hétre felravatalozzuk Budapesten Petőfit, utána pedig gyalog levigyük Kiskőrösre. Készítettek két egyforma emlékművet is. Az egyiket Kiskőrösön, a másikat - a Burját Köztársaság elnökével történt megállapodás alapján - Barguzinban állítjuk fel.

- Mennyibe került önnek eddig az akció?

- Pontosan 10 millió 125 ezer forintba került eddig, és képzelje el, kijött hozzám az APEH, hogy meg fog büntetni. Ugyanis a kazángyáram fejlesztési irodájának költségeiből finanszíroztam az expedíciót és a hitetlenkedők meggyőzését.

 

R.K.

 

*    *     *

 

Nem érezzük szükségesnek, sem lehetségesnek hogy ezen a ponton Morvai Ferenc nyilatkozatához bármit hozzáfűzzünk. A háttér kiegészítésére annyit, hogy Morvaival együtt érkezett vissza a Szovjetunióból dr. Kiszely István antropológus is, aki a repülőtéren az újságírók kérdésére megerősítette, hogy véleménye szerint Petőfi Sándor maradványait találták meg. Dr. Kiszely ezt mondta a Vasárnapi Híreknek: „A tudomány igazol: a bal felső hármas szemfog, amiről Jókai Mór is írt, a meredek homlok, a keskeny áll, a sípcsonton a sérülés, a váll szélessége, a harmadik bordán a törés nyomai, a 165 centis magasság, a jellegzetes testalkat. Petőfi Sándor földi maradványait találtuk meg. Mellette néhány ruhafoszlányt, paszományfélét.”

 

Dr. Kiszely ebben a nyilatkozatában azt állította, hogy meggyőződését osztják a szovjet és amerikai antropológusok is. Öt nappal korábbi, még a szibériai Barguzinból küldött és a Petőfi Népe című lapban publikált rádiótáviratában dr. Kiszely ezt írta: „A magyar, amerikai és szovjet antropológusokból álló nemzetközi szakmai csoport egyértelműen megállapította, hogy megtalálták Petőfi Sándor úgynevezett farkasfogát. A bal felső szemfog nagymértékben kiállt a többi fog síkjából. A két amerikai antropológus - Bruce Latimer és Klie Simphson- azonosította a költő bal sípcsontján föllelhető, gyermekkori csonthártyagyulladás okozta nyomokat és milliméter pontossággal egyeztette Petőfi Sándor meglévő ruháinak méretei alapján a váll szélességét, a mellkas kerületét és a csípő szélességét. Petőfi halálát a gennyes gócból elterjedő vérmérgezés okozhatta. TBC-s nyomok is kimutathatók a csontokon.”

 

Dr. Kiszely István következetesen Petőfi Sándor maradványairól beszél. A tudományos normáknak megfelelő, s az expedíciótól független állásfoglalás magától értetődően csakis a bizonyítékok alapján születhet meg.

 

Forrás: Népszabadság, 1989.07.31.

 

 

Vissza a nyitólapra