Visszatemetés Barguzinban

 

 

Titokzatos intézkedések * Morvai ismét Amerikába repül

 

 

A Szovjet Tudományos Akadémia felszólította a Burját Köztársaság Tudományos Akadémiáját, hogy a lehető legrövidebb időn belül szállítsák vissza Moszkvából a Petőfi Sándornak vélt földi maradványokat, és újra hantolják el a barguzini temetőben – ez a hír terjedt el nemrégiben. Az utasítás szerint a barguzini kopjafát is le kellene bontani. Az információ nem tűnik megalapozatlannak, hiszen a Magyar Tudományos Akadémia szakértő bizottsága az MTA elnöksége 25/1990. számú határozatában ezt rögzítette:

„…- javasolja, hogy kezdeményezzék a burját kormány illetékeseinél a barguzini temetőben létesített Petőfi-emlékhely megszüntetését.” Ha a hír igaz, ez azt jelentené, hogy egy tollvonással beszüntetik a barguzini maradványokról folyó vitát, ugyanis e pillanattól kezdve egyik fél sem tud bizonyítani.

 

Az ügy újabb fejezetét egy Szovjetunióból érkezett levél indította el. Az ulan-udei helytörténész, aki részt vett az expedícióban, megírta, hogy tudomása van arról, mire készülnek a moszkvai akadémián. A levél orosz nyelvű változatát megszereztem, s idézem: „A Szovjet Tudományos Akadémia tudomásul vette a Magyar Tudományos Akadémia álláspontját, miszerint  a csontváz női, ezért további kutatásokat nem kívánnak végezni, és javasolják a burjátoknak, hogy vigyék el a csontokat.”

 

A levélben foglaltakról értesülve Morvai Ferenc azonnali lépéseket tett. Amerikába indult, hogy megszerezze az általa tavaly ilyenkor kijuttatott csontminták vizsgálatainak eredményeit, szakvéleményeit. Annyit már egy korábbi útja során is megtudott, hogy az amerikai szakértők férfiénak tartják a csontokat. Ezt egyébként még 1989-ben rögzítették az exhumáláson részt vett amerikai antropológusok, azzal a megjegyzéssel, hogy határesetről van szó.

 

A Petőfi-bizottság levelet fogalmazott Antall József miniszterelnöknek és Göncz Árpád köztársasági elnöknek, kiktől azt kérik, járjanak közben, hogy a kérdéses csontok ne kallódjanak el, mielőbb kerüljenek Magyarországra, illetékes helyre.

 

Telefonon megkérdeztem Odze Györgyöt, a Magyar Tudományos Akadémia szóvivőjét, mit hallott a mostani ügyről, illetve arról, hogy kezdeményezte-e az MTA a csontváz Barguzinba való visszaszállítását, az emlékhely megszüntetését. Mint elmondta, ilyesmiről nem tud. Az akadémia még tavaly májusban meghozta a döntését a vizsgálatokkal kapcsolatban. Eltelt majdnem egy esztendő, de további érdemleges információjuk azóta sincs az ügyről, így a mostani esetről sem hallottak. Ha mégis terveznének a szovjetek valamiféle intézkedést, annak utána fognak nézni. Ehhez viszont látniuk kellene azt a bizonyos Szovjetunióból érkezett levelet.

 

Forrás: Magyar Ifjúság, 1990.01.15.

 

 

Vissza a nyitólapra