Petőfivel jönnek haza

 

Petőfi Sándor földi maradványaival tér haza a Szovjetunióból a Megamorv Petőfi Bizottság és a Magyar Tudományos Akadémia szakértői bizottsága, amely azért utazik a Burját Autonóm Köztársaságba, hogy azonosítsa a Megamorv-bizottság szakértői által Barguzinban tavaly nyáron feltárt csontokat – jelentette ki Morvai Ferenc, a Megamorv Petőfi Bizottság alelnöke pénteken a Ferihegyi repülőtéren a magyar küldöttség elutazása előtt tartott sajtótájékoztatón. Elmondta: Moszkvában 13 szovjet tudós, Ulan-Udéban több burját, amerikai és japán szakember csatlakozik a magyar szakértőkhöz. Meggyőződése, hogy a 38 tagú nemzetközi kutatócsoport megerősíti a korábbi vizsgálataik eredményeit, azaz azonosítja a csontokat, a tudományos vélemények alapján pedig a szovjet hatóságok lehetővé teszik Petőfi maradványainak hazahozatalát.

 

A feltárás óta általuk végeztetett vizsgálatok alátámasztják feltételezéseiket. A napokban kapta kézhez a jelentést a zürichi archeológiai intézetből, ahol a Petőfi feltételezett csontjai alatt talált koporsómaradvány korát határozták meg. E levelek is bizonyítóak lehetnek. Az amerikai szakemberek ismételt számítógépes vizsgálatai arra vallanak, hogy a Petőfiének vélt koponya azonos a dagerrotípián láthatóval. Megbízásukból a világ különböző részén 28 kutató folytat vizsgálatot. Számos vizsgálat eredményét még nem tették közzé – mondotta Morvai Ferenc. A honvédség közreműködésével megfejtették a cári titkos irattárból kapott 365 dokumentumon olvasható óorosz írást. Ebből kitűnt, hogy az orosz hadsereg annak idején csak a zsákmányolt fegyvereket adta vissza az osztrákok képviselőinek, a foglyokat magával vitte. Ígértet kaptak arra, hogy mostani látogatásukkor további 350 dokumentumot bocsátanak rendelkezésükre.

 

A Megamorv Bizottság egyetért dr. Harsányi László professzor, az akadémiai kutatócsoport vezetőjének azzal a javaslatával, hogy a csontleletek kis darabját magyarországi laboratóriumban elemezzék. A bizottság gondoskodik arról, hogy ugyanazokat a vizsgálatokat amerikai és japán laboratóriumban is elvégezzék. Ha a tudomány képviselői megállapítják, hogy a vizsgált csontok Petőfi földi maradványai, akkor azokat január 11-én hazaszállítják és a Magyar Néphadsereg helyezi örök nyugalomra, előreláthatóan márciusban. Az ellenkező véleményt sem tekintik veszteségnek, hiszen – mint Morvai Ferenc mondotta - azért támogatta ezt a kutatást, hogy felderítsék a Petőfi-legendát. (MTI)

 

 

Forrás: Népszabadság, 1990.01.06

 

 

Vissza a nyitólapra