Morvai Ferenc

 

 

Petőfi Sándor szüleinek, feleségének és fiának földi maradványit szándékozik föltárni a Megamorv Petőfi-bizottsága. Morvai Ferenc beadvánnyal fordult ezzel kapcsolatban a parlamenthez, az köztársasági elnökhöz és a Magyar Tudományos Akadémia Petőfi-bizottságához. Az Akadémia azonban mindenféle közreműködést elutasított. Morvai Ferencet a Megamorv nagyrédei irodájában értük el.

 

- Nem gondolja, hogy ezek után komolytalanná válik az akciója? Miért szükséges még ez is?

 

- Megtudtam, hogy az MTA utasítást adott a barguzini leletek megsemmisítésére. Ezért azonnal kivittem a csontokat a Szovjetunióból Amerikába. A teljes, vitathatatlan bizonyítékhoz már csak az összehasonlító vizsgálatok hiányoznak. Ehhez föl kell tárnunk a budapesti sírt. Aztán az itteni csontokat Amerikában vetik össze a kimentett Petőfi-leletekkel. Persze csak akkor, ha ezt itthon nem akadályozzák meg.

 

- Kinek állna érdekében?

 

- Hiába adta meg a főpolgármester az engedélyt a sír fölnyitására, az MTA betart nekünk. Pedig most tért haza egy kutatócsoport Barguzinból olyan dokumentumokkal, amelyek egyértelműen bizonyítják igazunkat. Petőfi valóban ott élte le életét. Ha ez a minősíthetetlen kormány továbbra sem járul hozzá a vizsgálatokhoz, akkor szégyenszemre Amerikában temetjük el Petőfi Sándort. Mert a kormány nem akar szembeszállni az MTA-val, ezért inkább nem vesz tudomást az igazságról. Szégyenkezhetnek, de remélem, hogy eltűnnek végre a színről, s a helyüket tisztességes magyar emberek foglalják el. Ez a történészekből és írókból álló csapat legföljebb a Művelődési Minisztériumba való, nem az ország élére.

 

Havas Iván

 

Forrás: Népszabadság, 1990.04.16.

 

 

Vissza a nyitólapra