Petőfi-ügy felmelegítve

 

Amerikából nézve férfiasabbnak látszik

 

Amerikából hazatérve nyilatkozott Morvai Ferenc. A Petőfi-maradványokat kutató vállalkozó bejelentette, hogy az óceánon túli szakemberek vizsgálata szerint a barguzini lelet: férfi. A clevelandi Antropológiai Intézet munkatársai hajlandók a Petőfi-rokonoktól vett kontrollanyag felhasználásával azonosítani a talált csontvázat, és vizsgálatukról a nyilvánosságnak beszámolni.

 

- Mi a véleménye e bejelentésről? – kérdeztem Farkas Gyulát, a szegedi József Attila Tudományegyetem embertani tanszékének vezetőjét, a leletet vizsgáló akadémiai bizottság egyik tagját.

 

- A Magyar Tudományos Akadémia nem akarja az úgynevezett Petőfi-ügyet felmelegíteni. Egy korábbi elnökségi ülés elfogadta bizottságunk jelentését. Eszerint a vitatott csontváz 82 azonosítható jegyéből 15 mutatott férfias, 22 semleges és 45 nőies vonást. Minderről hamarosan tudományos értékelésben számolunk be a Korunk vívmányai sorozatban.

 

- Elképzelhető-e együttműködés az amerikai kollégákkal?

 

- Hivatalosan aligha. Az államháztartás pénzét mi nem költhetjük a Petőfi-szülők exhumálására, vagy a jelenleg Moszkvában őrzött, általunk nőinek tartott csontváz hazahozatalára. Azt hiszem, a tudományos munkát és a nyilvánosság előtti szereplést végérvényesen el kell választani egymástól.

 

H.K.

 

 

 

Eljutnak az amerikaiak Szibériába?

 

 

Morvai a kormány közbenjárását kéri

 

Immáron második esztendeje húzódik a Petőfi-ügy, vagyis ennyi ideje várjuk a támadhatatlanul hiteles választ arra a kérdésre, hogy a Barguzinban megtalált csontváz azonos-e költőnk földi maradványaival. Morvai Ferenc vállalkozó, aki az expedíció és a külföldi vizsgálatok költségeit állta, ezúttal újabb információkkal jelentkezett. Most tért haza külföldi útjáról, melynek során többek között Amerikában is megfordult. Az általa vizsgálatra bocsátott csontminták ismeretében az amerikai szakemberek folytatni kívánják a munkát, elfogadva az expedíció résztvevőinek eredményeit, méréseit. Tudományosan is értékelhető véleményt azonban ők is csak akkor tudnának mondani, ha rendelkezésükre állnának a szükséges kontrollanyagok. Ezek egy részét a barguzini temetőből kellene beszerezni. Ezt annak idején a Magyar Tudományos Akadémia is szükségesnek tartotta, később azonban elállt a szándékától. Így nem sok esély van arra, hogy az Akadémia segít az amerikai szakértőknek, hogy eljussanak Szibériába. Ugyanis egy megállapodás értelmében a Szovjet Tudományos Akadémia csak abban az esetben engedi meg a barguzini helyszíni vizsgálatokat, amennyiben az MTA kéri erre. Morvai Ferenc ebben nem bízva inkább a kormány közbenjárását kéri. Egyúttal azt is szeretné elérni, hogy az ismeretlen helyen tárolt, és az esetlegesen kedvező vizsgálati eredmények után értékessé váló csontokat helyezzék biztonságba, mégpedig a moszkvai magyar nagykövetségen.

 

Az amerikai szekértők nem értik, miért ütközik ekkora ellenállásba idehaza ez a sokat vitatott csontvizsgálat. Szeretnének ezért egy tisztázó vitában részt venni, svájci és hazai kollégákkal. Morvai Ferenc pedig azt kívánná, hogy erre a Magyar Televízióban és főműsoridőben kerüljön sor, s lehetőleg záros határidőn belül. Természetesen úgy, hogy az Akadémia által kijelölt szakemberek se hiányozzanak a kerekasztal mellől. A külföldiek saját költségükre is eljönnének, a televíziós adás terheit pedig, ha kell, Morvai úr vállalja fel.

 

(borz-)

 

Forrás: Vasárnapi Hírek, 1991.01.07

 

 

Vissza a nyitólapra