Szenzációs fordulat * Mégis férfi? * Morvai már a sírhelyet is kiválasztotta

 

 

Sportszatyorban a Petőfi-csontok

 

A közvélemény hónapok óta úgy tudja, kudarcot vallott a kazánkirály Morvai által vezetett Petőfi-expedíció. Csak egy „burját menyecske” örök álmát zavarták meg kalandvágyó honfitársaink, írták a lapok.

 

Az ügy, most úgy látszik, szenzációs fordulatot vesz. Mint a Megamorv Petőfi-kutató bizottsághoz közel álló Kéri Edittől megtudtuk, a burját miniszterelnök-helyettest, Agalovot aki engedélyezte a csontok Magyarországra szállítását, feljelentette a KGB vezetőjénél egy nyugdíjas munkácsi jogász, Jevgenyij Beresztovszkij amatőr Petőfi-kutató. A feljelentés oka, hogy az állítólagos Petőfi-maradványok kiviteli engedélye Budapestre szólt volna, ezzel szemben jelenleg Amerikában vannak a csontok, ottani tudósok vizsgálják őket. Hogyan lehetséges ez, teszi fel a kérdést a feljelentő.

 

Valóban, hogyan kerültek a csontok Amerikába? A válasz elég bizarr, miután Morvaiék kézhez vették a kiviteli engedélyt, az elutazásuk előtti éjszakát egy moszkvai szállodában töltötték. Itt volt a koporsó is a költő állítólagos földi maradványaival. Kéri Edit szerint Morvai az éj leple alatt csavarhúzót ragadott, leszerelte a koporsó tetejét, és kiszedte belőle a csontokat. Közel azonos súlyú rakományt, könyveket rakott a helyébe, hogy ne legyen baj a vámvizsgálaton, és visszazárta a fedelet. Ezek után a csontokat egy cipzáras sporttáskába helyezte, és talán egy törülközőt is rájuk dobott, hogy ne lásson mást, aki felületesen belepillant.

 

Az immár kicserélt tartalmú koporsót ezután Budapestre, egy magánlakásra szállították, azóta is ott van. Morvai pedig fogta a maradványokat tartalmazó szatyrot, és felszállt a Moszkva-New York repülőjáratra. Amúgy is voltak ott tárgyalnivalói kazánügyben. Megérkezvén három nagy amerikai kutatóintézet tudósai vették át a csontokat vizsgálatra.

 

Steven Reger, a Bostoni Természettudományos Múzeum antropológusa, R. Froede, az US Army patológiai intézetének kutatója és Bruce Latimer, valamint Simpson Clyde, a cleveleandi Clinic Fondation antropológusai egymástól függetlenül egyöntetűen arra az álláspontra jutottak, hogy férficsontvázról van szó. Ez az eredmény több jellemző testtájék, úgymint az állkapocs, a nyakszirtpikkely, a fül mögötti, jellegzetes csecsnyúlványcsont-maradványok, valamint a csontokban lévő anyagok mennyiségének kémiai vizsgálata után született. A kutatók ádámcsutka-maradványokat is találtak, ami ugye kifejezetten férfiakra jellemző. A vizsgálatokat természetesen a világ legfejlettebb technikájával végezték – állítja informátorunk. Egy lényeges eljárás van még hátra: számítógépes segédlettel elkészítik az arc rekonstrukcióját a koponya alapján. Az eredmény hamarosan meglesz, s arról azonnal tájékoztatást kapunk.

 

Kéri Edit után Morvai Ferencet hívtuk fel telefonon, hogy megerősítse a fent leírtakat. Elmondta, hogy szégyenszemre valóban így kellett kilopni a csontokat Amerikába. Eddig 25 millió forintjába kerül a Petőfi-kutatás, mégis mindenki kigúnyolja, panaszkodott. Mindez nagy szégyen az országnak, állítja, és ha a Tudományos Akadémia továbbra sem módosítja az álláspontját és a magyar állam sem tart igényt a csontokra, úgy Amerikában fogja eltemetni Petőfi maradványait. Már a sírhelyet is kiválasztotta. Egy dolog van még hátra: harminc képviselő hamarosan interpellációt nyújt be. Morvai egyébként megbánta már, hogy annak idején támogatta az MDF-et a választásokon. Ma már nem tenné, mert „rájött”, hogy Magyarországon egyre erősebbek a különböző nemzetidegen klikkek, és még mindent a kommunisták irányítanak. Egy ilyen ország nem érdemli meg Petőfit, fejezte be a beszélgetést keserű hangon Morvai Ferenc.

 

Ménes Attila

 

Forrás: Mai Nap, 1991.05.19

 

 

Vissza a nyitólapra