Csontrevízió

 

 

Nem kell különösebb jóstehetség ahhoz, hogy előre lássuk, a következő ütközet színhelye a Kerepesi temető lesz. Barguzin már a múlté. A Szibériában kiásott csontokról megoszlik tudósaink véleménye: egyelőre abban sem jutottak közös nevezőre, hogy nőies férfi vagy egy férfias nő hamvait találták-e meg. Így a Morvai-expedíció csak azt a meglehetősen kétes dicsőséget hozta számunkra, hogy Petőfi otromba viccek céltáblája lett.

 

Kiszely István antropológus ugyan határozottan állítja, hogy fellelte hamvait, de a Magyar Tudományos Akadémia több illusztris tagja ebbe nem nyugszik bele. Úgy tűnik, néhány amerikai tudós szakvéleménye Kiszely úr álláspontját erősíti, ez azonban még nem maga a bizonyosság. Ezért most újabb ajánlat hangzott el: vessék alá DNS-vizsgálatnak a csontokat!

 

A szóban forgó vizsgálatot az Egyesült Államok legfőbb katonai igazságügyi intézete végezné. A vizsgálat alapja az összehasonlítás. A közvetlen hozzátartozók csontjaiból ily módon nagy biztonsággal megállapítható, hogy az a bizonyos szibériai sír Petőfi Sándor földi maradványait rejtette-e. Állítólag 1:40 millió az esély arra, hogy téves eredmény szülessen. De ahhoz előbb ki kellene hantolni a Petrovics család hamvait.

 

Tekintettel arra, hogy a Petrovics családnak közvetlen élő leszármazottja nincs, a főváros főpolgármestere hivatott dönteni a kényes kérdésben, megnyíljék-e újból a sír. Úgy értesültünk róla, Demszky Gábor döntés helyett a Magyar Tudományos Akadémiához fordult tanácsért, amely szerint hiábavaló és fölösleges az újabb procedúra. Kiszely István viszont azt mondja, hogy a magas testület egyszerűen fél. Fél, hogy a tudomány csatájában alulmarad.

 

-varga-

 

Forrás: Mai Nap, 1991.10.18.

 

 

Vissza a nyitólapra