Petőfi biztosan kardot rántana

 

Tudományos konferencia a kihantolásról

 

 

Hosszú idő után végre egy megállapodás született a Barguzinban talált, s a Megamorv bizottsága által Petőfi Sándor földi maradványainak tulajdonított csontváz ügyében. Mint ismert, a Magyar Tudományos Akadémia olyannyira megalapozatlannak tartja a feltevést, hogy nem is hajlandó további erőfeszítésekre a végső tisztázás érdekében. Morvai Ferenc vállalkozó, a szibériai expedíció finanszírozója viszont úgy gondolja, hogy a költő szüleinek budapesti sírboltját kihantolva végső bizonyítékokhoz juthatnának. Ehhez azonban a főváros önkormányzatának engedélyére lenne szükség. Ez ügyben született az a bizonyos megállapodás.

 

A Marschall Miklós főpolgármester-helyettes és a Megamorv közötti tárgyalások után ugyanis elhatározták, hogy rövid időn belül egy tudományos konferenciát szerveznek, melynek költségeit Morvai Ferenc állja. Az összejövetel arra hivatott, hogy segítsen a fővárosi önkormányzatnak a döntésben. Abban az esetben engedélyezik ugyanis a kihantolást, ha kiderül, hogy ez az egyetlen és végsőazonosítási lehetőség, továbbá, ha addig nem tudja senki bizonyítani hogy egyenesen kizárt a barguzini expedíció feltételezése, a csontok semmi szín alatt sem lehetnek Petőfi Sándoréi.

 

A szakértői összejövetel megszervezésére az Országos Igazságügyi Orvostani Intézet vezetőjét, Somogyi Endrét kérték fel, az ülést pedig egy Bécsből érkező professzor vezeti. A főváros feltételül szabta, hogy mind a Megamorv magyar és amerikai szakértői, mind a feltételezésüket ellenző szakemberek jussanak közös nevezőre legalább az imént említett kérdésekre adandó válaszban.

 

(n.n.p.)

 

Forrás: Mai Nap, 1991.11.19.

 

 

Vissza a nyitólapra