Végre vége a Petőfi-ügynek

 

Búcsúbotrány napokon belül

 

Néhány nap múlva, utoljára még egy termetes botrány következik Petőfi-ügyben, majd hosszas, talán örök hallgatásra lehet számítani. Az már gyakorlatilag biztos, hogy a Morvai Ferenc szervezte szibériai expedíció által feltárt csontmaradvány immár végképp az enyészeté lesz, nem szolgálhatja a lassan másfél évszázados kérdés megválaszolását. A Megamorv amerikai szakemberei ugyanis a barguzini leletnek a családtagok csontmintáival való összevetését jelölték meg. Jövő kedden azonban hiába vonulnak a Temetkezési vállalat Morvaival szerződött emberei a Kerepesi úti temetőbe, nem bonthatják fel a Petőfi család síremlékét.

 

A Magyar Tudományos Akadémia Petőfi Bizottsága tegnap jelentést tett közzé Petőfi nem járt Barguzinban címmel. Ezt a bizottságot az akadémia elnöke 1991 februárjában hozta létre, hogy megvizsgáljon minden, Petőfi esetleges Szibériába kerülésével kapcsolatos dokumentumot, adatot. Most tették közzé végső megállapításukat: „Az MTA Petőfi Bizottsága a továbbiakban nem tartja indokoltnak a 7. számú csontváz újabb vizsgálatát… A bizottság arra készült, hogy vitát érdemlő adatok előkerülése esetén azokat a nyilvánosság előtt bemutatja. A (Megamorv Petőfi Bizottság által, a szerk.) benyújtott anyag azonban olyan mértékben alkalmazhatatlan és silány, hogy a közvélemény előtti bemutatásra is használhatatlan. Miután a Megamorv nem tudta bizonyítani a feltételezést, hogy Petőfi Szibériába kerülhetett, az MTA nem tartja indokoltnak régebbi és újabb csontok vizsgálatát…” És ezzel a kijelentéssel az ügynek vége.

 

Vége, mert a Fővárosi Önkormányzat csak abban az esetben engedélyezte volna a Petőfi család sírhantjának megbontását, ha a jövő hét hétfőjére Budapestre tervezett tudományos konferencia résztvevői ezt indokoltnak tartják. Erre az összejövetelre Ausztriából, Németországból, Amerikából, s persze itthonról is hívott tudósokat Morvai, érkezésüket már nem tudja megakadályozni. Az önkormányzat viszont ragaszkodik az MTA által képviselt másik vélemény intézményes jelenlétéhez is. Az Akadémia azonban a tegnapi jelentés után természetesen nem megy tanácskozni. A külföldiek hiába érkeznek, immár nincs miről beszélni.

 

Érvénybe lépnek Marschall Miklós fővárosi főpolgármester-helyettes néhány nappal ezelőtt az Akadémia elnökének, Kosári Domokosnak írt sorai: Amennyiben az MTA szakembereinek részvételét a konferencián nem biztosítja – kompetens magyar szakvélemény hiányában – kénytelen leszek a tervezett szakmai fórumot eredménytelennek nyilvánítani és a sírfelbontási engedély megtagadni. Elutasító határozatomban, mint egyetlen szakmai fórumra, az MTA-ra fogok hivatkozni.

 

n.n.p.

 

Forrás: Mai Nap, 1991.12.05.

 

 

Vissza a nyitólapra