Az Akadémia lebeszéli Amerikát a további vizsgálatokról

 Petőfi már majdnem azonos

 

Megdöbbentő telefaxot kapott a Megamorv Petőfi Bizottság az Egyesült Államokból – állítják a bizottság szakértői szerkesztőségünknek eljuttatott írásukban. Az alábbiakban ennek alapján idézzük véleményüket.

 

Mint ismeretes, a barguzini 7-es számú sírból előkerült csontvázat Morvai Ferenc 1991. február 8-án Moszkvából az Egyesült Államokba szállította, ahol hét vezető szakértőből álló bizottság vizsgálja a csontmaradványokat. A koponya alapján az arcrekonstrukció már elkészült; az teljes mértékben megegyezik a Petőfiről elkészült dagerrotípiával. A nemet kromoszómavizsgálattal határozzák meg, az életkort 30-35 évre, az elhalálozási időt pedig az „1850-es évekre” tették. De végső bizonyossághoz az amerikai szakemberek kérték a budapesti főpolgármestert és a Miniszterelnöki Hivatalt, hogy adjon a szükséges mitochondriális DNS-print eljáráshoz 1 gramm csontanyagot Petőfi anyja, Hrúz Mária csontvázából. Erre még választ sem kaptak.

 

Érkezett azonban egy háromoldalas fax Amerikába a Magyar Tudományos Akadémia Sajtószolgálata „aláírással”. Ebben az MTA „Petőfi Bizottsága” szükségesnek tartotta emlékeztetni az amerikai kollégákat, hogy 1990. márciusában (valójában 1990. január 5-11. között) akadémiai szakértő csoport vizsgálta Moszkvában a csontvázat, és megállapította, hogy az egy 23 és 27 éves kora között meghalt nőé, akit 40-100 évvel ezelőtt temettek el.

 

Az amerikai kollégákat még is az háborította fel a legjobban, hogy miután itt Budapesten ötük előadásait az akadémikusok nem voltak hajlandók meghallgatni, illetve érveiket nekik elmondani, most ugyanazok névtelen levelet menesztenek nekik. Bántó továbbá, hogy abban – ellentmondva a szaksajtónak - kétségbe vonják azt a mitochondriális DNS-print eljárást is, amelyet rutinszerűen használnak az amerikai intézetekben személyek igazságügyi azonosításánál. Az MTA szerint e módszer – a Petőfi-esettől függetlenül – alkalmatlan egyének azonosítására.

 

Különösen sérti az amerikai kollégákat – állapítja meg a Megamorv Petőfi Bizottság -, hogy egy olyan intézmény, amely nekik semmiféle megbízást nem adott, névtelen levele végén közli, hogy nem látja értelmét a csontok további vizsgálatának.

 

 

Forrás: Mai nap, 1992.04.27.

 

 

Vissza a nyitólapra