Feltárnák Petőfi sírját

Információink szerint a fővárosi önkormányzat közműügyosztálya javasolja a főpolgármesternek, hogy Morvai Ferenc országgyűlési képviselő és Petőfi-kutató felbonthassa a Petőfi család Fiumei úti temetőben levő sírját. A képviselő csontmintát szeretne vétetni a síremlékben nyugvó Petrovics István és Hrúz Mária, valamint Petőfi Zoltán maradványaiból, hogy DNS-vizsgálatot végezhessenek rajtuk. A vizsgálat során összehasonlítanák az 1989-ben, a szibériai Barguzinban talált holttestmaradvány csontmintáját a családéval, így lezáródhatna a régóta húzódó, nagy vitákat keltő ügy.

Morvai idén márciusban kezdeményezte (’92 óta már másodszor) a sírfeltárást az önkormányzatnál, ahol arra az álláspontra helyezkedtek, hogy megvárják a Magyar Tudományos Akadémia immáron második álláspontját az ügyben. Glatz Ferenc, az Akadémai elnöke és Hanák Péter, a Petőfi-bizottság titkára Morvainak június végén küldött levelében leszögezi, hogy az MTA kutatói már évekkel ezelőtt kifejtették álláspontjukat, ami kizártnak tartotta azt a feltételezést, amely Morvait kutatásában vezette és vezeti.

Ennek ellenére, mivel a kutatás szabadságának alapelvét vallják, nem kívánják az övéktől eltérő álláspontok kifejtésének megakadályozását.

A levél alapján Szabó László, a főpolgármesteri hivatal közmű ügyosztályának illetékes munkatársa lapunknak úgy nyilatkozott, nem látja akadályát az engedély megadásának. Ezért előterjesztést készít a főpolgármesternek, amelyben javasolja, hogy kellő kontroll mellett, szakértők jelenlétében feltárhassák a sírhelyet.

Morvai vállalta, hogy előzetes szerződést köt a síremlék bontására, felújítására és visszaállítására egy, az önkormányzat által kijelölt szakvállalattal. A bontáshoz szükséges több százezer forintot pedig letétbe helyezi. A munkálatokat valószínűleg október közepéig elkezdik (utána az időjárás nem teszi lehetővé az exhumálást), télen elvégzik a restaurálást és a jövő tavasszal a síremléket felújított állapotban már vissza is lehetne állítani.

 

 

Forrás: Népszava, 1996.08.31. Tenczer Gábor

 

 

Vissza a nyitólapra