A tudomány dönt a barguzini leletről

Tájékoztatót tartottak a barguzini csontvázzal kapcsolatos kérdésekről és a további DNS-vizsgálatok felesleges voltáról az MTA egykori Petőfi-bizottságának tagjai és a felkért szakértők a Hadtörténeti Intézet és Múzeum dísztermében. Kosáry Domokos bevezetőjében elmondta, hogy ezt az ügyet szeretnék végérvényesen lezárni. Tényekkel tudjuk alátámasztani igazunkat – mondta az akadémia volt elnöke, a nemzetközi tekintélyű történészprofesszor. Ezeket a tényeket a legszigorúbb szakmai szabályok alapján kell elemezni, politikától függetlenül. Kovács László régész hozzátette: a Kiszely István által Barguzinból elhozott és Amerikába juttatott csontvázon már több DNS-vizsgálatot is végeztek amerikai intézetekben, és minden esetben arra a következtetésre jutottak, hogy azok női maradványok. Korábban orosz antropológusok is ezt állapították meg a leletről, és az amerikai szaktekintélyek csak alátámasztották a kelet-európai tudósok által egybehangzóan állított tényt. Arra sincs bizonyíték, érveltek az Akadémia tudósai, hogy 1849-ben magyar foglyokat vittek volna Szibériába. Kovács László szerint Kiszely István tudatosan félrevezette a médiát.

 

A Petőfi-család sírjának felnyitása teljesen felesleges, és kegyeleti okokból is megkérdőjelezhető. Ráday Mihály a Nemzeti Pantheon Alapítvány társelnöke többek közt azért is tartja értelmetlennek és kétesnek a sírfelnyitási procedúrát, mert többen is attól tartanak, hogy egy csontdarab „véletlenül” elkallódik a családi sírból.

 

Kiszely Meghalt Szibériában című könyve hemzseg a szakmai hibáktól – mondta a sajtótájékoztatón Woller János igazságügyi DNS-szakértő. A csontvázról minden kétséget kizárólag kiderült, hogy nő. További vizsgálatokra ezért nincs szükség. A még mindig kétkedőket azonban a családi sír felnyitása nélkül is meg lehetne győzni az igazságról, Petőfi Sándornak a Szendrey Júlia hagyatékából való hajtincséből is meg lehetne állapítani, hogy a barguzini csontváz DNS-láncának nincs köze a Petőfi-családéhoz.

 

Nedbal

 

Forrás: Magyar Nemzet, 2001.05.05.

 

 

Vissza a nyitólapra