Kiskőrös nem kér a csontokból

Petőfit Félegyházán akarja eltemetni a képviselő-testület

 

 

KISKUNFÉLEGYHÁZA - Petőfi Sándort Kiskunfélegyházán kell eltemetni! - döntött a város önkormányzata. bár a tudósok állítják, hogy a szibériai Barguzinban megtalált csontváznak semmi köze Petőfihez, a félegyháziak döntése végleges, a zarándokhely kialakításához már minisztériumi elvi támogatást is kaptak.

 

Petőfi félegyházi temetését Csitos László (48) levélben kezdeményezte az önkormányzatnál.

- Itt nőttem fel. a Petőfi Sándor Általános Iskolába, majd a Petőfi gimnáziumba jártam. A szülőhely körüli vita eldöntött tény. Csak el kell olvasni a verseket, amelyekben a költő a szülővárosáról ír. Félegyházának kötelessége emléket állítania Petőfinek. A csontok körüli huzavona méltatlan a költő emlékéhez. Elfogadhatatlan, hogy hatalmi szóval tiltják az igazság kiderítését. A csontokat meg kell vizsgálni, csak így derülhet ki. hogy át kell-e írni a történelmet. 50 ezer forintot ajánlottam fel a zarándokhely felépítéséhez. amit szerintem a világ összes magyarja meglátogat majd.

Csitos kezdeményezésére a testület úgy határozott, amennyiben a DNS-vizsgálat bebizonyítaná, hogy a költő csontjait találták meg Morvaiék, a város vállalja az újratemetést és a nemzeti zarándokhely kialakítását, bár korábban a városatyák biztosak voltak abban, hogy Petőfi Fehéregyházán, egy tömegsírban nyugszik. Két évvel ezelőtt még Petőfi-szobrot is ajándékozott Félegyháza a Segesvár melletti településnek.

Talán ez a kél ellentétes döntés is közrejátszik abban, hogy Ficsor József polgármester a történtekről nem kívánt nyilatkozni a Blikknek.

Barkóczi Ferenc. Kiskőrös polgármestere állítja, hogy ezeknek a csontoknak semmi közük a költőhöz.

- Méltatlan ez az egész cirkusz Petőfi emlékéhez. Mi eldöntöttük, hogy nem marakodunk a csontokon, de ne gondolja senki, hogy lemondtunk Petőfiről: a költő szülővárosának joga és kötelessége eltemetnie a fiát.

A Kulturális Örökség Minisztériuma mindenesetre a félegyházi emlékhely felállítását támogatja. Erről egy államtitkári levélben értesítették a várost.

 

Galambos Sándor

 

Forrás: Kelet Magyarország, 2001.06.06.

 

 

 

Vissza a nyitólapra