Vissza a csontokat!

 

 

Petőfi csontvázára fáj a bujrátok foga?

 

2007. április 29. 18:15 HunHír.Hu

A Petőfi Bizottság nem hajlandó visszaadni azokat a csontokat, melyeket a Burját Köztársaság barguzini önkormányzata követel. A Petőfi Bizottság meggyőződése, hogy ők tényleg Petőfi csontjait őrzik, és még a DNS-vizsgálatokat is el kell végezni.

Petőfi Segesváron, egy csatában halt meg - ezt állítja a történészek többsége. Petőfi megsérülhetett Segesváron, majd elhurcolták a tízezer kilométerre levő Barguzinba, és ott halt meg. Ezt már a Petőfi Bizottság tagjai állítják.

A csontvázat 18 éve hoztak haza Barguzinból, a bizottság szerint a csontok Petőfié. A Magyar Tudományos Akadémia szerint viszont a csontváz egy nőé, tehát biztos, hogy nem Petőfi földi maradványai. 1990-ben a "Petőfi-ügy" miatt, mivel az MTA akkori elnöke úgy vélte, hogy az oroszok 1849-ben nem vittek foglyokat Szibériába, Kiszely Istvánnak el kellett hagynia a Magyar Tudományos Akadémiát.

A barguzini önkormányzat most egy levelet írt, hogy a csontokat vigyék vissza a Burját Köztársaságba, hiszen nem a költő maradványairól van szó. A levelet megkapta a Külügyminisztérium is, de eddig még nem válaszoltak.

A Petőfi Bizottság nem nyilatkozik. Csak annyit közöltek, hogy a csontokat nem szállítják vissza, mert szerintük a Magyar Tudományos Akadémia tévedett. A földi maradványok egyébként sincsenek Magyarországon, mert itt nem lehet biztonságban tárolni őket.

A Petőfi Bizottság szerint az lenne a legjobb, ha végre engedélyeznék, hogy megnyissák a család sírboltját, mert akkor el tudnák végezni a DNS-vizsgálatokat, amelyek minden kétséget kizárnának. Az Akadémia szerint, mely intézmény fennállása alatt néhányszor már tévedett és ezeket „kőbe véste", ez szükségtelen, mert csak egy legendáról van szó.


 

 

 

Vissza a nyitólapra