A Magyar Köztársaság Külügyminisztériumának levele Kardos Lajoshoz, a Petőfi Bizottság elnökének

 

[2007.03.01]

 

 

MAGYAR KÖZTÁRSASÁG

KÜLÜGYMINISZTÉRIUMA

 

3578/Adm/KÜM/2007

 

 

 

Kardos Lajos

Elnök

Petőfi Bizottság

 

Budapest

 

 

Tisztelt Elnök Úr!

 

Dr. Kovács László, a Magyar Tudományos Akadémia Régészeti Intézetének igazgatóhelyettese levélben fordult dr. Göncz Kinga külügyminiszter asszonyhoz az alábbi ügyben.

 

Amint az ismeretes a Magyar Tudományos Akadémia kijelölt szakértői bizottságai kizárták annak lehetőségét, hogy a burjátiai Barguzinban 1989-ben feltárt 7. sz. csontváz Petőfi Sándor földi maradványa lenne.

 

Az oroszországi barguzini önkormányzat a Magyar Tudományos Akadémia képviselőjén keresztül hivatalos levélben kereste meg a Magyar Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottságot, kérve, hogy kegyeleti okokból a csontokat mielőbb juttassák vissza Barguzinba, hogy azokat méltóképpen újra eltemethessék. A levelet, amelyet ezúton mellékelek, tájékoztatásuk szerint közvetlenül is megküldték Morvái Ferenc úrnak, aki - értesüléseik szerint - jelenleg is őrzi a földi maradványokat.

 

A fentiekre tekintettel kérem, hogy a Petőfi Bizottság elnökeként szíveskedjen megvizsgálni a földi maradványok visszajuttatásának kérdését. Javasoljuk egyúttal a barguzini önkormányzattal történő közvetlen kapcsolatfelvételt.

 

Tekintettel arra, hogy külföldi helyi hatóság által támasztott igényről van szó, a földi maradványok visszaszolgáltatásának előmozdítása érdekében a Külügyminisztérium kész segítséget adni.

 

 

Budapest,

2007. március 1.

 

Tisztelettel

Horváthné dr. Fekszi Márta

 

Mell:. A barguzini temetőben talált leletek vizsgálatáról tartott sajtókonferencia jegyzőkönyve

            Nyílt levél

 

 

 

 

Vissza a nyitólapra