Vinokur Jurij Davidovics levele

 

 

Moszkva, 1989.02.02

 

Tisztelt Kiscsic Dénes Úr!

 

A Burját ASZSZK Barguzin nevű falu szülöttjeír Önnek. a nevem Vinokur Jurij Davidovics. Már 24 esztendeje Moszkvában élek.

A Trud című újság 1989. február 5-i számában A. Komratov újságíró cikkét közölte le az 1848-as magyar forradalom hőséről, Petőfi Sándorról a költőről. Ez a cikk izgalomba hozott, mert én amikor Barguznban laktam, akkor itt jártam a sírjánál. az 1840. évben született nagyapámat, Meer Davidovizs Vinokurt 1860-ban forradalmi tevékenységért száműzték Szibériába és Barguzinban az első utcában a posta mellett lakott.

Ugyanott született 1883-ban az apám és 1915-ben én is ott születtem. az Imperialista Háború után Barguzinban éltek száműzött lengyelek és magyarok. A mi házunkban lakott egy Dimitrij nevű magyar ember.

Ezek az emberek nyáron gyakran összejöttek a mi udvarunkon, ahol énekeltek, játszottak és aztán kimentek a tőlünk másfél kilométernyire levő temetőbe, hogy adózzanak a "magyar" forradalmár Petrovics Sándor emlékének.

Gyerekkoromban néha én is kimentem nagyapámmal, apámmal, bátyámmal és a száműzöttekkel együtt a "magyar", vagy ahogy másképpen nevezték, a Petrovics sírjához, amelyen egy feliratos kőoszlop állt. Nagyapámnak az volta kívánsága, hogy őt majd e sír mellett temessék el.

A Száműzöttek néha kirándultak a hegyek lábánál elterülő Karlics-mezőre, így nevezték azt az udvarházat, ahol a gyekabrista Wilhelm Küchelbecker lakott valamikor.

A nagyapám sok jótmesét nekem a Petrovicsról. Nagyapám 85 esztendős korában, 1925-ben hunyt el, és a Petrovizs sírja mellett helyezték örök nyugalomra. Én 1932-ben elutaztam Barguzinból, hogy továbbtanuljak.

1938. évben Barguzinban ismét meglátogattam a temetői sírokat is, és elszorult a szívem a lerombolt síremlékek és az elgyomosodott, elhagyatott sírok láttán.

Barguzinból 1963-ban a szüleimet, apámat és anyámat átszállíttattam hozzám Irkutszkba, ahol laktam. A barguzini temetőben, ahol a nagyapám és Petrovics Sándor van eltemetve, ott a sírok a föld szintjével váltak egyenlővé akkorra és teljesen el voltak gazosodva.

Én a temetőt jól ismerem és a sírok helyére jól emlékszem, meg tudom mutatni azokat.

 

Címem: Moszkva 165264

ul. Verhnyepervomajszkaja D 6 kor. 3 kv 74

Telefon: 163-43-97

 

Tisztelettel:

                Ju. Vinokur

 

                                                     

 

Vissza a nyitólapra