A Petőfi-rejtély megoldódik?

 

Beszél a csendestárs

 

Igaz-e a szibériai Petőfi-legenda? Hazahozzák-e az idén - 140 évvel a költő halála (eltűnése!) - után Petőfi földi maradványait? ezekről a kérdésekről beszélgettem Szirti László filmszakértővel, a Petőfi-expedíció résztvevőjével. mint ismeretes: két elszánt magyar filmszakember, Balajthy András rendező és Szirti László a segítője, 1987-ben elindultak Szibériába, hogy bejárják Petőfi Sándor feltételezett hadifogoly-útvonalát, és ha lehet megtalálják a nagy költőnk sírját. a négyhetes expedíció során számos dokumentum anyagot találtak, majd Irkutszk érintésével, Ulan-Udéba, a Burját SZSZK fővárosába utaztak. Innen a Bajkál-tó közelében fekvő kisvárosba, Barguzinba folytatták útjukat, ahol is a feltételezett Petőfi-sír található. Hazaérkezésük után, szponzort keresve jutottak el Morvai Ferenchez, a nagyrédei vállalkozóhoz, aki kapva kapott a remek reklámlehetőségen és támogatta az elszánt filmeseket. így került sor 1988. december 10-e és 20-a között a második expedícióra, amely során kilenc várost érintettek, több mint tíz órányi dokumentumfilmet készítettek és levéltári iratanyagokat hoztak haza.

 

- Szirti László a Magyar Mozi- és Videofilmgyár munkatársa, filmszakértő. Honnan jött az ötlet, hogy 1987-ben nekivágjanak a szibériai utazásnak?

- Még 1985-ben, a rádió "168 óra" című adásában halottunk a szibériai Petőfi-legendáról. másnap, amikor véletlenül összetalálkoztam Balajthy Andris barátommal, megkérdezte tőlem, Hazahozzuk Petőfit? azt válaszoltam: Hozzuk haza öcsém. Hát így kezdődött.

- Miért kellett két évet várni az indulással?

- Sajnos az előkészületek rengeteg erőnket lekötötték. ráadásul a korábbi politikai vezetés félt is ettől a témától. Balajthy András barátom azonban megszállottan járt az engedélyek után és a magyar szovjet glasznoszty hatására végre 1987. novemberében elindulhattunk. Ekkor már birtokunkban volt az a levél, amelyben a Szovjetunió Minisztertanácsának levéltári főigazgató-helyettese engedélyezte, hogy az orosz hadsereg 1849-es tevékenységére vonatkozó anyagokat, valamint a magyar hadifoglyok hiányos névjegyzékét és más dokumentumokat a rendelkezésünkre bocsássanak.

- Említette, hogy a helyi kutatók is sokat segítettek. Mondana róluk is valamit?

- 1985-ben Irkutszkban rendeztek egy tudományos konferenciát "A gyekabristák és Szibéria" - címmel, ahol A. Tyivanyenkó  és . V. Gyenin kandidátusok ismertették hipotézisüket Petőfi Sándor költő és forradalmár szibériai életszakaszáról. Feltételezésük szerint a Burját-földi gyekabrista temető mellett van a magyar hadifogoly-temető is. A szovjet kutatók nagyon örültek nekünk és elvezetek minket, a barguzini temetőhöz is. Itt van a hagyomány szerint Alexander Petrovics, azaz Petőfi Sándor sírja.

- Miből gondolták, hogy A. Petrovics a mi Petőfink?

- Egy moszkvai levéltárban megtaláltuk a kényszermunkára ítélt magyar hadifoglyok névsorát és ott is szerepel egy Petrovics nevű elítélt. Brguzin öreg lakói pedig emlékeztek arra, hogy élt közöttük egy Petrovics Sándor nevű ember, aki aztán feleségül vette Anna Ivanovna Kuznyecovát. Alexander Petrovics tehát ott élt Barguzinban, majd 1856. májusában meghalt.

- Nem lehet, hogy egy ál-Petőfi  nyomára bukkantak?

- Ezt majd egy exhumálásnak kell eldöntenie. én azonban biztos vagyok benne, hogy Petőfit Találtuk meg. A rejtély kulcsa most már az antropológusok kezében van, de 1989. nyarára ez is megoldódik.

- Úgy hallottam, nemzetközi antropológus társaságot kértek fel a vizsgálatokra. Tudna neveket is mondani?

- Igen. Magyar részről Kiszely István antropológus, és Varga Béla régész lesz jelen, és hozzájuk csatlakozik egy szovjet és egy amerikai tudós is.

- Tavaly óta vállalkozásukat Morvai Ferenc támogatja anyagilag. Mit jelent ez egészen konkrétan?

- Az 1988-as expedíciót már a kazánkirály finanszírozta. Eddig mintegy félmilliót költött ránk, de állítása szerint neki ez az üzlet 7 millió forintjába fog kerülni.

- És ha sikertelen lesz a végső expedíció idén nyáron?

- Morvai akkor sem bánja a pénzét, mivel szerinte egy magyarnak megtiszteltetés, hogy Petőfi Sándor keresésére költhet. Természetesen Morvai elsősorban üzletember és ezzel a Petőfi-kutatással is megtalálja szerintem a számításait. Összességében azonban rendkívüli segítséget jelentett a kazánkirály támogatása ehhez a történelmi jelentőségű vállalkozáshoz.

- Hol tart most a kutatás?

- Az 1988-as útról több órás dokumentumfilmet készítettünk és decemberben sajtótájékoztatón ismertettük a jövő évi elképzeléseket. A nemzetközi antropológus szakértők 1989. nyarán, valószínűleg augusztusban végezhetik majd el a szükséges munkákat, hiszen az időjárási viszonyok miatt ekkor van erre lehetőség. Valószínű azonban, hogy mi még egyszer kimegyünk a helyszínre. Amennyiben a neves szakértők hitelt érdemlően megállapítanák,  hogy Barguzinban Petőfi Sándor nyugszik, akkor hazaszállítják majd a maradványokat és Magyarországon temetik el. Ebben az esetben szükség lesz majd arra, hogy állami egyezmény keretében szabályozzák Petőfi hazahozatalát, valamint az 1849-es dokumentumok feltárását. Mindezek tisztázására és előkészítésére alakult meg idén a Petőfi Bizottság, amelynek fővédnöke Pozsgay Imre lesz. De most még nem tudom biztosan.

- Ön eddig a "csendestárs" volt Balajthy András mellett. A mostani nyilatkozata jelent-e valami változást ebben, illetve hogyan látja a vállalkozás végső sikerét?

- Meg vagyok győződve arról, hogy Petőfi sírját megtaláltuk. Ami pedig a vállalkozás jelenlegi helyzetét illeti, sajnos a jelentős anyagi nehézségek, és a személyes hiúság erősen veszélyeztethetik az ügy végső kimenetelét. Ha igaz, amit állítunk, akkor hatalmas anyagi és presztízsérdekek forognak kockán, amikért már most megindult a harc.

- Tud emellett még mással is foglalkozni?

- Régi vágyam, hogy a Polgár-családról készítsek filmet, mivel jól ismerem a Polgár-lányokat. Én magam sakkozó vagyok. Most sikerült a MOVI Híradó Stúdió segítségével egy 2. perces rövid összeállítást csinálnom, ami egy majdani filmnek az előzetese lehet. Mindenesetre büszke vagyok arra, hogy Polgár László kijelentette: "Ha valaki filmet csinál rólunk, az a Szirti Laci lesz."

 

Tirts Tamás

 

                                                     

 

Vissza a nyitólapra