A Szovjetunió Minisztertanácsa Rendelkezése

 

 

A Szovjetunió Minisztertanácsa

RENDELKEZÉSE

No. 1815. Moszkva, Kreml

1989. év október 17-én

 

1. A Szovjetunió tudományos Akadémiája tegyen javaslatot a Magyar Tudományos Akadémiának, ogy az a Morvai F. expedíciója által Barguzin falu (Burját SzSzK) temetőjében megtalált maradványok, s az expedíció megállapításai, amelyek szerint Petőfi Sándor magyar költő és forradalmár hamvait találták meg, ellenőrzése céljából harmadik országok szakembereinek bevonásával állítson össze tekintélyes nemzetközi bizottságot. Szovjet részről a bizottságban vegyenek részt antropológusok, régészek, törvényszéki szakértők, valamint a Szovjetunió Belügyminisztériumának, Egészségügyi Minisztériumának, a Központi Levéltárának, a Szövetségi Orosz Köztársaság Kulturális Minisztériumának és a Burját SzSzK képviselői.

2. A Szovjetunió Központi Levéltára, azok megtalálása esetén, Petőfi Sándor sorsával kapcsolatos 1848-1849 időszaknak dokumentumait bocsássa a nemzetközi bizottság rendelkezésére.

3. A Szovjetunió Belügyminisztériuma biztosítsa a feltárt maradványok őrzését.

4. A Szovjetunió Külügyminisztériuma tájékoztassa a Magyar Felet a Morvai F. expedíciója megállapításainak ellenőrzése érdekébe a Szovjet Fél által megtett intézkedésekről.

 

A SZOVJETUNIÓ MINISZTERTANÁCSÁNAK ELNÖKE                         N. Rizskov

 

Körpecsét: A Szovjetunió Minisztertanácsa. Általános Osztály.

 

- - - - - - - - - -

 

Burját SzSzK Minisztertanácsa No. 114-114. 1989,10,25

 

A másolat hiteléül: aláírás

 

 

 

 

Vissza a nyitólapra