Burjátföldi csontvázvallató

Népszabadság - 1990. január 4.

 

A bizottság indul, de eredmény nem várható

 

(Megyei tudósítónktól)

A múlt év egyik hazai szenzációja volt a barguzini csontváz, melyről a Megamorv által támogatott expedíció úgy vélte, és azt igyekezett bizonyítani, hogy nem más, mint Petőfi Sándor földi maradványa. Az állítás ellenőrzésére a Magyar Tudományos Akadémia létrehozott egy bizottságot, amely január 5-én indul a Burját Autonóm Köztársaság fővárosába, Ulan Udeba. Az öttagú tudományos csapat vezetője, dr. Dezső Gyula,  az Akadémia antropológusa, a célokat illetően óvatosan fogalmaz:

- Egyelőre csak arra vagyunk kíváncsiak, hogy egyáltalán mit lehet megállapítani ebből a csontvázból. Január 11-én térünk vissza, de akkor még nyilván nem tudjuk megmondani, hogy ez a csontváz Petőfié volt-e vagy sem.

Harsányi László, a bizottság tagja, a Pécsi Orvostudományi Egyetem tanára, igazságügyi orvosszakértő szintén óvatos:

- Mi készségesen vállalkoztunk erre a feladatra, de az időpontot szakmai szempontból nem tartjuk kedvezőnek. Jeleztem is, hogy várni kellene még az indulással, mert jelenleg a helyszíni vizsgálódásra az időjárás alkalmatlan. Barguzinban ilyenkor egyméteres a hó, a hőmérséklet mínusz 40 fok körüli. Így szó sem lehet arról, hogy a helyszínen dolgozzunk. Pedig ere szükség lesz. Feltétlenül  kell földminta és úgynevezett kontrollcsontváz, hiszen az ottani körülmények különböznek a magyarországiaktól, így az emberi test lebomlása is másként történik, mint nálunk. Emiatt egy csontváz korát csak egy másik, ismert korú kontrollcsontváz segítségével tudjuk megállapítani. Erre a vizsgálatra július hónapja látszik megfelelőnek.

 

 

 

Vissza a nyitólapra