Csakugyan: hol domborodjék?

Pesti Hírlap, 1991.08.09.

    

Pontosabban: ragaszkodjunk a tényekhez. Mert Bernáth Attila július 31-i Hol domborodjék? Című cikke enyhén szólva nem felel meg a valóságnak, ezért talán helyénvaló lenne némi kiigazítás.

Először is: Kosáry Domokos nem foglalt állást a Petőfi-szülők sírjának felbontása ügyében. Ebben kizárólag Budapest főpolgármestere illetékes, aki egyben helyettese útján tanácsot kért az Akadémia Petőfi-bizottságától, aminek elnöke Bökönyi Sándor, az MTA Régészeti Intézetének igazgatója.

Másodszor: Az, hogy az MTA netán tart a szülők sírjának felbontásától, tökéletes félremagyarázás. A Petőfi-bizottság azon a véleményen volt, hogy amennyiben más bizonyítékok (nyíltabban fogalmazva: Morvai régóta ígért, de soha nem prezentált dokumentumai) indokolják, és valóban biztosítottak a tudományos vizsgálat feltételei, a sírt ki kell bontani.

De csakis akkor.

Harmadszor: A csontokat nem kimenekítették Amerikába, hanem kicsempészték, és ezzel kivonták a tudományos ellenőrzés alól.

Továbbá: Aki némileg is figyelemmel követte az úgynevezett Petőfi-ügyet, az pontosan tudja, hogy Morvait csak annak a tudományos vizsgálatnak az eredménye győzi meg, ami őt igazolja

 

Odze György

A Magyar tudományos Akadémia

Sajtótitkára

 

   

 

Vissza a nyitólapra