Kardos Lajosnak

 

 

Magyar Tudományos Akadémia                                                                   S-2/24/1992

Sajtóosztálya

Budapest V. Nádor utca 7.

Telefon és fax 36-1-1175862

 

Budapest, 1992. január 15.

 

 

James T. MacMahon Ph.D.

Patológiai Mikroszkópiai részleg

Cleveland Clinic Foundation

Cleveland OH 44195 USA

 

Kedves Uram,

Amint jól ismert, Morvai Ferenc úr egy bizottságot hozott létre abból a célból, hogy bebizonyítsa, hogy Petőfi Sándor, a híres magyar költő, aki 1849-ben a segesvári csatában meghalt a valóságban nem halt meg, hanem őt Szibériába vitték. Morvai Ferenc egy expedíciót finanszírozott, amely feltárta a Petőfiéknek tulajdonított csontvázat a barguzini temetőben. Ő ezen ismeretlen csontvázat a Petőfi család sírjából származó exhumálandó csontokkal szeretné összehasonlítani. Ezen munkához számos kutatót kért fel.

A Magyar Tudományos Akadémia kutatóinak a véleménye szerint a fent említett csontváz feltehetően egy 1890 után meghalt nőé. Az MTA speciális bizottságot hozott létre, amely összegyűjtötte mindazon dokumentumokat, amelyek Petőfi szibériai tartózkodására vonatkozhattak. Itt ezen bizottság végső megállapításait adjuk közre, amelyből világosan kitűnik, hogy a Megamorv Petőfi Bizottság által átadott 9 úgynevezett dokumentum nem tartalmaz semmiféle bizonyítékot. Ilyen körülmények között, az MTA Petőfi Bizottsága nem látja indokoltnak új vizsgálatok végzését azon csontokból, amelyeket kicsempésztek Magyarországból.

Elhatároztam, hogy értesítem Önöket a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalásáról, amelyet Morvainak ezen témában végzett megállapításai alapján alakított ki. Tudatában vagyok annak, hogy az önök nemzetközileg kimagasló hírnevén – az önök hibáján kívül – ezen okból csorba nem eshetik.

Nagyra értékelném megjegyzéseiket és hozzászólásaikat e levélhez. Amennyiben további információra szükségük lenne a Petőfi-ügyben, kérem ne habozzanak nekem írni.

 

Tisztelettel:

Odze György

Az osztály vezetője

 

 

 

 

 

 

Vissza a nyitólapra