Furcsának tűnik...

 

Furcsának tűnik a MEGAMORV Petőfi Bizottság számára, hogy a Magyar Tudományos Akadémia olyan külföldi kutatóhelyekre küld ki levelet, amelyben a barguzini csontvázon a mi részünkre végeznek kutatásokat. Mi nem kilincseltünk azon intézményeknél, amelyekben az MTA részéről végzik a vizsgálatokat, mert bennünket a tárgyilagos tudományos eredmény érdekel.

Az amerikai partnerünk a teljes akadémiai szöveget telefaxon átküldte. Mivel azon az MTA fax-száma van – más nincsen -, így a visszaküldött fax-ból nem világlik ki, hogy azt milyen módon küldték ki. Ez azonban a lényegen mit sem változtat. Tisztességtelennek és a magyar tudományos világot lejáratónak tartjuk az ilyenfajta megoldásokat olyan kutatóintézetekkel szemben, amelyek a tudományos etikához vannak szokva.

A Mai Nap felvállalta a Petőfi-kutatás mindkét tábora lépéseiről való tájékoztatást; ezért szükségesnek tartottuk az Akadémia e műveletéről tájékoztatni az olvasókat. A Mai Nap nem tudományos folyóirat, így nincsen mód arra, hogy leírhassuk a mitochondriális DNS-print eljárás lényegét. Elég, ha ehhez bárki elolvassa pl. a Nature című folyóirat 1992. február 20-i számát (355. kötet), ahol amúgy az amerikai tudományos világ kellő módon méltatja a Magyar Tudományos Akadémiát is.

Csodálkozunk azon, hogy egy ilyen fontos kérdésben az Akadémia iktatószám, fejléces levélpapír és aláírás nélkül küld ki értesítéseket a külföldi tudományos intézetekbe. Mi az, ha nem lebeszélés, amit a kiküldött levél utolsó mondata tartalmaz: „Az MTA nem látja értelmét a csontok további vizsgálatának”. És mi az amerikaiak által kidolgozott módszer el nem fogadása, amennyiben a levélben ezt olvassuk: „e módszer nem alkalmas az igazságügyi orvostanban az egyének azonosítására. Ennek semmi köze a Petőfi-esethez”.

 

A Megamorv Petőfi Bizottság szakértői

 

 

 

Vissza a nyitólapra