A Mai Napban nem szándékos félrevezetés...

 

A Mai Napban nem szándékos félrevezetés, még csak nem is kapitális szerkesztői hiba történt, hanem a Megamorv Petőfi Bizottság közleménye részleteinek közreadása. Az amerikai kutatók tehát valóban megkapták az Akadémia „jelentését”, igaz nem faxon, hanem levélben. A levelet Odze György írta alá, a sajtóközleményt senki nem jegyzi. Igaz, nem három oldalról, hanem ötről van szó, ha a kísérőlevelet is beszámítjuk. A Mai Napnak leadott közleményben szó volt az Akadémia által megfogalmazott konklúzióról is, de ez terjedelmi okok miatt kimaradt. Íme a kulcsmondat az amerikaiaknak küldött szöveg végéről: „A Magyar Tudományos Akadémia nem látja értelmét a csontok további vizsgálatának.”

 Tavaly decemberben, amikor a külföldi kutatók beszámoltak a csontváz vizsgálatának eredményeiről az MTA is ide-oda küldözgette a Morvai-féle bizottságot, de senkivel nem állt szóba. Az amerikaiak az akkor javasolt Főpolgármesteri Hivatalhoz, illetve a Miniszterelnöki Hivatalhoz fordult a Petőfi család sírjának felbontása érdekében. Az Akadémiának semmi köze a sírfelbontáshoz. Ezt nekem is megírta levelében Odze György: „az exhumálás engedélyezése egyébként sem tartozik az Akadémia hatáskörébe…” Miért nem közölték mindezt a decemberben dúló cirkusz idején? Miért egy január közepén kelt levélből derült ki, hogy más az illetékes a témában? Most már tudja a Megamorv Petőfi Bizottság, ki(k)hez kell fordulni, de egyelőre jobb, ha nem kerül nyilvánosságra.

Az Akadémia nem lebeszélni akarja az amerikaiakat, hanem tájékoztatni az általuk kialakított Petőfi-kutatási eredményekről. De miért tartották hirtelenjében fontosnak, hogy megírják levelüket? És miért éppen azoknak a kollégáiknak, akikkel személyesen szóba sem álltak, hiszen nem történeti kérdésekről szólt a disputa, hanem a legújabb azonosítási módszerekről. Például arról a DNS-gén azonosításról, melyet a közelmúltban Mengele esetében alkalmaztak sikerrel.

Nemrég interjút készítettem a Pécsi Orvostudományi Egyetem rektorával, aki Clevelandban járt együttműködési kapcsolatok létesítése ügyében. Véletlenül(?) eljutott azon intézetbe, ahol a Petőfi-csontokat vizsgálják. Elmondta, hogy az amerikaiak nagyon profi módon cselekszenek, hihetetlen műszerparkkal rendelkeznek, és számukra nem presztízskérdést jelent a vizsgálat. Nem tudni hát, az MTA miért látja másként a kérdést. Engem is felüdít az, hogy nincs mit helyesbítgetni, hiszen az Akadémia mostani válasza tulajdonképpen semmit sem cáfol. Tudja azt Odze György is, a Petőfi-kérdésben a két fél már soha nem tud megegyezni. Pedig még mindig nem lenne késő meghallgatni egymást…

 

Borzák Tibor

A Petőfi-expedíció résztvevője

 

 

 

 

Vissza a nyitólapra