Petőfi Szibériából?

Az amerikaiak nem értik - Morvai nem adta fel

 

Régen nem hallottunk a barguzini Petőfi-expedíció híveinek hangját. Sokan végleg elkönyvelték, az akadémiai tudósoknak lett igazuk: tényleg egy női csontvázra bukkantak a régészek a távoli burját földön.

- A mindent eldöntő, végleges azonosítást csak abban az esetben tudják az amerikai partnereink elvégezni, ha megkapják a Kerepesi temetőben nyugvó Petőfi szülők csontmintáját – válazolta érdeklődésünkre Dr. Kiszely István antropológus. – Épp a napokban beszéltem telefonon a clevelandi kollégákkal, akik még mindig nem értik, miért ellenzik a mintavételt Magyarországon. Nemrég Morvai Ferenccel is konzultáltam, aki a kisgazdák jelöltjeként bejutott a Parlamentbe. Természetesen nem adta fel az igazság kiderítéséért folytatott küzdelmét, várhatóan hallatja majd a hangját a Petőfi-ügyben is.

­- Ön sem hátrált meg?

- Miért tettem volna? Március idusára megjelent könyvem Mégis Petőfi címmel, melyben a szibériai Petőfi-kutatás története követhető nyomon bibliográfiai segítséggel. Igaz, sokan sárba tiportak, de az idő nekem dolgozik. Reménykedem abban, hogy az idén lehetőség nyílik a csontmintavételre. Azután végre pillanatok alatt eldönthető lesz az immár ötéves probléma.

 

Borz

Mai Nap 1994. 06.30.

 

 

 

Vissza a nyitólapra